louiselolloroos

Benjamin

Kategori: Benjamin Från Stenholmen

Lillkillen va jätte sur när jag hämta Fidlari i hagen. Först sprang han ikapp mig och vände upp framför mig och verkligen visa att han ville in och när jag tog Fidlari så vände han upp och tänkte börja slå men då morra jag på han så då stog han bara med öronen slickade bakåt så skritta benji en kvart så han blev nöjd. Hoppas han får skor snart :-)

Arbetsrelaterade skador

Kategori: Allmänt

Har redan skrivit ett inlägg som heter RID mer varierat. Där handlar det lite om att de kan bli skador på hästarna om ni rider lika dant hela tiden. Har ni inte läst det inlägget så gör det :) 
Men det är inte bara själva ridningen som räknas som arbetsrelaterade skador utan det finns andra saker som räknas in där. 
Det kommer nog komma upp lite saker som jag redan ha nämn men i så fall får ni liten påminnelse om det. 
Så arbetsrelaterade skador betyder, Skador som uppkommer ifrån träning eller utrusning. 

Det första man ska tänka på är att ha en ordentlig uppvärmning. Skritta igång hästarna på långa tyglar så hästen kommer igång utan spänningar. Musklerna och senorna måste bli varma innan man belastar dom så dom ej sträcker sig och har sönder musklerna. 

Avslutningen är också viktig. Hästen ska komma ner i varv och puls innan man går in med hästen. Musklerna behöver sträcka ut sig för att minska träningsvärken och så att inte musklerna drar ihop sig. Även i avslutningen är det bra att skritta på långa tyglar. Men släpp inte bara tyglarna så hästen bara går med en lång hals utan lär era hästar att länga halsen fram och ned så den får en rund överlinje. 

Om man har en "tjatig" träning med sin häst så kan den även få psykiska skador. Det kan visa sig genom att man får en arg häst, Bockar, stegrar , vill inte bli fångad i hagen m.m. 

Ryttarens ord är lag. En häst bestämmer inte själv vart den ska bli riden eller hur. Har man fått en dum häst eller har den ont någonstans?  Det finns även "blinda" ryttare, hästen kanske försöker säga att den har ont någonstans men ryttaren tolkar det bara som att hästen är fräck och inte vill som du.  Är man inte uppmärksam på hästen och den kanske har skador så kan skadorna bli värre. Så va noga och lyssna på era hästar. Sen finns det självklart hästar som försöker ta över men börjar hästen att bete sig konstigt så kolla upp den så det inte är nått fel på den. 

Utrustningen brukar vara en stor bov i skador på hästen och att hästen har ont. 
Se till att ni har en välanpassad utrustning till hästen. Har ni inte den kunskapen själva så ta kontakt med någon som har. Men komihåg att om ni passar ut en sadel till eran häst och den har gått med en sadel innan som inte passar så är det inga garantier på att den nya sadeln kommer passa i all framtid. Hästarna musklar om sig. Så har den gått med en för trång sadel innan har den nog inte full muskulatur i ryggen så när den får en sadel som passar kan den msukla upp sig och då blir den nya sadeln även för trång efter ett tag. 
Innan ni sätter på någon ny utrustning på eran häst så ta reda på info om utrustningen så ni vet hur den ska användas. Utrustningen kan göra mer skada än nytta om ni inte vet hur den ska sitta eller användas. 
Håll även eran utrustning hel och ren. 


Sen hur hästen har växt upp har stor betydelse. Om man jämför en flock i kuperad hage men att gå i en platt hage så håller hästen bättre i flocken och varierad terräng. I kuperad så blir hästen mer tålig och får bättre balans. Den får även hästuppfostran och dessa saker märks vid inridningen. 
När hästen går utan flock i platt hage så blir den inte lika hållbar i kroppen. och får sämre balans. Den missar även hästuppfostran. Lera är inte heller så bra då det är halt, hovarna blir torra, hästen kan få mugg och hovbölder. 

Hovslagaren är också viktig. 
Långa hovar: Hästen får svårt att rulla över och böjsenorna blir överbelastade och hästen får lättare för gaffelbandsskador. 
Korta hovar: Då får hästen ett stöttigt kort steg, sämre balans, lättare att hamna på framdelen och den får lättare att få kotledsinflamationer.
Vinklarna på hoven är viktigt. Måste ha rätt vinklar så det ej blir snedbelastningar, fel vinkel i benen. Har du fel skoning så kan hästen börja smida och då ökar risken för balltramp.


Det var lite mer om skador som kan framkomma vid träning av häst. 

Hullkontroll på hästen

Kategori: Allmänt

Tänkte skriva ut en lista på det där med Hullkontrollen på en häst.

Om en häst har Hullpoängen 1-2 klassas det som djurplågeri.
Dom flesta hästarna ligger mellan 2-4 i poängen. Men ligger den på 2 så är den i väldigt dåligt skick och klarar sig inte ute på vintern om den inte har riktigt bra vindskydd eller går på fri tillgång. Den behöver även special utfodras. 
Man brukar säga att en häst har bra ridhästhull och det menas med en häst som har lagom hull för träning. Det är också ett bra hull för hästar som går ute på våren. 
Hästar som ska gå ute under vintern bör ligga runt 3,5-4 på hösten, det är för att dom ska klara av vintern och ha lite att ta av om det blir kallt.


Listan på hullpoäng!

1 - Utmärglad. Alla revben syns, finns inget ett någonstans och skinnet är sträckt. Det finns inga muskler på kroppen, Ryggraden sticker upp. Hästen är jätte hängig och reagerar inte på nånting. Denna hästen kommer aldrig att kunna bli bra så enda lösningen är att avliva den. 
 
1,5 - Väldigt tunn.  Dom flesta revbenen syns. Mycket muskler saknas i halsen, ryggen och korset. Pälsen är matt och tuffsig. Stor risk att hästen inte överlever. 

2- tunn. Revbenen känns tydligt och revbenen längst bak syns tydligt. Lite fett under dom första revbenen. Musklerna har börjat förvinna. Hästen har börjat fått tydlig manke och kors. Pälsen är matt.

2,5- Relativt tunn. Väldigt lite fett över 2-4 sista revbenen. Hästen är fast att känna på om den inte är påväg att bli tjockare. Hästen saknar muskler i rygg, kors och halsen. Hästen ska gärna inte ridas och måste öka i vikt. 


3 - Ridhästhull. De 2-4 sista revbenen är lätta att känna men dom syns inte.  Det finns ca 1 cm tunt lager löst fett över revbenen.  Hästen är fint musklad och ryggraden syns inte. Pälsen är glansig och fin.

3,5 - Bra ridhästhull. Det finns löst fett över revbenen och dom sista revbenen går att känna. Kroppen är välmusklad. Fettsamling kan märkas bakom manken. Hästen har ett bra hull och har att ta av om den behöver. 

4 - Fet. Tjock fettlager på sidorna och revbenen märks inte. Ryggraden har oftast sjunkigt ner. 

4,5 - Mycket fet. Tydlig fettsamling i halsen, ryggen och korset.

5 - Extremt fet. Ohälssosamt. Revbenen är omöjliga att känna och fettet över är fast att känna på. Ryggraden har sjunkigt in och korset är delat.  Det finns fetknölar och dallrar på sidorna, halsen och korset. 


Hoppas ni får någon hjälp av detta. Och gå ut och känn på era hästar hur dom känns. Har man inte analyserat hö och räknat ut en foderstat på sina hästar så kan det vara jätte bra att lära sig att känna vilket hull hästen är i och om den behöver gå upp eller ner i vikt. 
Men som jag alltid brukar säga så ät det bättre att ha en lite tjockare häst än en häst som är för smal :)  Men inte för tjock för det är inte bra heller. 

Fick insperation till att skriva så det kanske kommer ut mera sen om nått annat ämne. 
Om ni har nått som ni vill att jag ska skriva om så är det bara att skriva det så ska jag se om jag kan skriva ihop nått bra :)