louiselolloroos

RID mer varierat!

Kategori: Allmänt

Finns så många människor som sitter dagligen i paddock och tränar sina hästar och sen ställer sig frågan varför dom blir skadade eller varför dom har tapat gnistan.
 
När du sitter dagligen i paddock och rider din häst så blir det belastningsskador då hästen går på samma underlag hela tiden och mycket upprepad belastning.
 
En häst behöver gå på varierat underlag för att förminska belastningen på olika delar i kroppen. Sitter man på för hårt underlag hela tiden så är chansen stor att hästen får Kotledsinflamationer t.ex. Och sitter du på ett mjukt underlag varje dag så är det lätt att det blir senskador. Så för att hjälpa hästen att hålla sig hel så börja rid era hästar på varierat underlag. Annars får ni faktiskt skylla er lite själva att ni får skadade hästar. Och ska det verkligen vara så att VI "ser" till att hästen får arbetsrelaterade skador?.

Sen det där med dom hästarna som inte tycker det är lika kul att arbeta och inte har så mycket egen motor och livsglädje, och man ser sånna hästar och ryttarna sitter och tränar i paddock, Borde man då inte känna sin häst så väl att man märker att hästen tycker att det är riktigt tråkigt? Man kanske ska ta sig en funderare och träna sin häst på ett varierat sätt? T.ex, rida ut, longera, repgrimma, lägga ut lite bommar i paddocken, hoppa någon gång, löshoppa och ta vissa dagar i skogen där man är lite mer busig med sin häst och inte ställer krav dagligen. Använder man en varierad träning med sin häst så kan jag nog lova att du kommer få en gladare häst som uppskattar att bli riden och ni kommer få mycket mer kontakt med varandra och lär känna varandra på ett helt nytt sätt. 

Jag ser inte mig som en ryttare med en häst utan jag vill ha ett mer kompisliknande förhållande med hästen jag rider. Jag ska lita på hästen lika mycket som hästen litar på mig. Sen vill jag att min häst ska uppskatta mig och tycka att det inte finns nått bättre än att jag kommer ut och hämtar han från hagen. 
Precis samma sak när det gäller min hund. Jag vill att han ska älska att umgås med mig och uppskatta mig när jag kommer hem och vara positiv till träning.

Så tycker många ska ta sig en tankeställare där ute och se om eran häst uppskattar er lika mycket som ni uppskattar dom. Och har du en possitiv häst som tycker det är kul att träna?
Om svaret är nej så börja jobba på eran relation till era djur och försök komma på vad just din häst tycker om. Har du en glad häst så kommer du också tycka att det är roligare att rida och umgås med den.  

Benjamin hatade att vara i paddocken i början men sen red jag ut väldigt mycket på honom och började väldigt tidigt med att longera honom och jobba i reprimma och har även löshoppat han mycket och detta har gjort att han tycker det är jätte kul att arbeta och man märker på en gång om man inte ridit han på ett tag för då blir han sur. Men nu när jag rider han i paddocken så tycker han det är roligt och ställer upp på det för han vet att dagen efter så kommer han få göra nått annat.


Det var dagens lilla ämne :)
Vill ni ha ett starkare band och gladare häst så se över era träningsmöjligheter och försök att göra livet roligare för din häst. Dom kan inte tala i ord men vissa hästar visar på andra sätt att dom inte gillar det, och lyssnar man inte på hästens små signaler så kan det bli stora signaler som tillslut kan bli farliga för ryttaren. 
 
 
 
 
 
 
 

Förstår inte riktigt hur folk tänker.

Kategori: Allmänt

Är medlem på några diskutionsforum på FB och in och tittar på Buke på massa diskutioner. Men framförallt FB grupperna är ju ganska brutala.
Diskutionsforumen handlar mer om att dela kunskap och erfarenheter till folk och fråga om man har funderingar.
Men i många diskutionsforum så har vissa människor fått för sig att man ska tracka ner på varandra och bara ge kritik, väldigt många har dålig attityd och väldigt respektlösa.

La ut en video på Koda när han och jag är ute och cyklar.
Han tyckte det var jätte rolig så jag ville filma honom när han springer fort och ser glad ut bredvid mig.

Då fick jag väldigt mycket kritik för att det var på asfalt och att jag inte hade en ordentlig dragsele på honom. 
Men min tanke är inte att han ska dra mig utan han går i en Springer och där är det inte meningen att hunden ska dra utan springa där bredvid. Jag hade koppel på han också så jag kunde stoppa upp honom men kunde inte ha det i handen när jag filma så struntade i det då och lät han dra mig lite. 

Och sen det där med asfalt va ju väldigt farlig för hunden att springa på och i det tempot.
Visst det sliter på hunden om man bara skulle ha den på asfalt precis som med hästar när dom bara går på hårt underlag. Så fick inte alls ha han på asfalt men om jag då tänker på hästarna som jag oftast gör så är ju ett varietat underlag bäst. Inte bara hårt/mjuk. Och måste ju tyvär gå på asfalten innan jag kan komma ut någon annanstans. Så han går på varierat underlag men var nog bara jag och nån mer som tyckte att varierat borde vara bäst.

Sen blev det snack om trampdynor, jag smörjer hans tassar om jag börjar se att dom blir lite torra men en skit bra salva som jag inte behöver smörja med ofta och då håller han sig fin i tassarna. Men det va inge bra att smörja utan enda som hjälpte var att smörja innifrån med olja, och jag tyker ju att det finns sanning i det också, men Koda har inga problem i sina trampdynor men man ser på honom ibland att han kan bli lite torr så då smörjer jag honom och sen är han fin igen. 

Så min video som jag la ut handla inget om att -så här tränar jag min hund. Utan den delade jag med mig så att andra människor kunde se hur kul han hade det. 
Visst man får räkna med lite kritik, inte för att jag fick så mycket men bara det att det blir så MYCKET diskutioner kring en gullig liten film med en glad hund hur roligt tycker då inte folk om att ge kritik och ha den inställningen att bara dom kan?. 

Visst alla inläggen som skrevs på min video handlade lite om att dom delade med sig av deras erfarenheter men det var bara deras erfarenhet som va den rätta. 

Så så fort jag skrev och förklara hur det egentligen var med videon och när andra skrev deras erfarenhet så bara ignorerades de av andra. 

Förstår inte varför man inte kan lyssna på folk och vara lite trevlig för det är endå diskutionsforum. visst alla kan inte vara överens de är ju självklart, men ge varandra chansen att uttrycka sig och säga sitt och klanka inte ner på varandra även om du tycker nått helt annat. 
Lite precis samma sak  när man rider för olika instruktörer. Det bästa man kan göra är att ta det man tycker va bäst från alla man rider för och göra sin egen blandning av det. 

Så ta kunskap av varandra och ta till dig det du tycker är bra och håller du inte med och inte kan skriva det på ett trevlig sätt så låt bli...

Hästen går i form?!

Kategori: Allmänt

Först kan jag ju skriva att Benjamin nu är barfota runt om så måste slå på han skor ganska snart om de är så att någon kommer och ska provrida honom. Och han kan ju inte ha vilat i en vecka om nån ska testa honom heller, så de får ske fort nu :) 
 
Sen fick jag lite tankar när jag läste ett blogginlägg förut i dag som skrevs av en människa som jag tycker är en riktigt duktig ryttare, och sen suttit och kollat på annonser på hästar.

Det här med formen på våra små hästar.

Folk har allt för mycket focus på vart hästens huvud är placerat. och sen när man läser annonser på hästar kan de stå att dom jobbar på bra i t.ex tölten men behöver träna mer på formen.
Men nu är det ju faktist så att en häst som jobbar korrekt som är valbalanserad och får med sin bakben hamnar automatiskt i en korrekt form pluss att den får mer aktion och större steg. 

Exteriören emot sig ? 

JA vissa hästar har ju svårare för "formen" om exteriören  gör det lite svårare för den, och vissa hästar kan ha lättare om den är byggd bättre. Och har man en häst som har sämre exteriör så betyder ju inte det att den hästen aldrig kommer kunna "gå i form". Utan en sån häst kräver ju så klart mer träning. Det är precis samma sak med en häst som ska töltsättas, antingen har den lätt för tölten eller så har den det inte.

Benjamin är ett bra exempel på bra exteriört men endå har svårt, Han har bra exteriör och fint byggd men han har svårt att få med sig bakbenen i tölten och han spänner sig i bogarna. Men när man kommer till traven så har han väldigt lätt och är väldigt väl balanserad och har aktiva bakben.

Men tbx till de där med vart hästens huvud ska vara. Får börja med att säga att jag rider på ett jackstång ibland för att förfina ridningen och rida med så små signaler som möjligt. Så jag har inte det för att hästen ska kröka nacken! Eller för att hästen lyssnar bättre.
Men man ser på så många tävlingar där många sitter med framförallt islandsstång på helt spända tyglar, nosgrimman hårt åtdragen och man ser hur hästen bara spänner emot. Men hästens huvud är ju där man vill ha det. Så man funderar ju på om man skulle vilja rida en sån häst på vanligt bett eller om man skulle dö på kuppen. Om hästen inte ens ger en reaktion på ett stång hur avstängd är den inte då i munnen? 

Sammanfattning:

Så ni som säger att -min häst jobbar bra i gångarterna men måste jobba mer på formen. Fundera lite då på hur bra hästen jobbar och varför hästen nu går med högt huvud eller spänner sig i nacken. 

Så till alla er ryttare som drar på ett stång i munnen på era hästar för att den är stark eller inte "går i form"  kanske ska fundera på att rida mer ren dressyr på era hästar och verkligen få igenom ridningen på ett vanligt bett innan ni funderar på att sätta in ett stång.
Och måste tillägga också att ett bett aldrig blir skarpare än vad ens hand är.

FORMEN BÖRJAR VID SVANSEN OCH SLUTAR VID MULEN! Så en häst går inte i form för att den krullar ihop sig i hals/nacke
 
Tack för mig :) Se vad nästa tänke blir som jag måste skriva av mig om :P